Comorile Vașcăului
Țara Vașcăului, situată în sud-estul județului Bihor, este o regiune de o frumusețe aparte, bogată în tradiții și obiceiuri păstrate cu grijă de-a lungul generațiilor. Meșteșugurile tradiționale, precum prelucrarea lemnului, țesutul manual și olăritul, definesc identitatea culturală a fiecărui sat. Sărbătorile religioase și festivalurile locale sunt momente de sărbătoare pentru comunitate, marcate de muzică populară, dansuri și port tradițional. Printre reperele culturale ale zonei se numără Biserica din lemn din Colești, construită în 1752, unul dintre cele mai vechi monumente din sudul Bihorului.
Personalități Locale
In formarea Vașcăului de azi, au contribui câteva personalități care vor fi reamintite în cele ce urmează.
Vasile Sala
Viața și educația: Vasile Sala (1862–1942), născut în Drăgănești, județul Bihor, a urmat educația la Gimnaziul din Beiuș și la Preparandia ortodoxă din Arad, devenind învățător și mai târziu preot în Vașcău, implicându-se activ în comunitatea locală.
Lupta pentru identitatea națională: A fost un susținător activ al păstrării identității culturale românești, mai ales în contextul presiunilor autorităților maghiare, continuându-și munca și după pensionare (1912).
Contribuții culturale: A adunat și publicat numeroase texte folcloristice, inclusiv lucrări despre tradițiile locale (obiceiuri de nuntă, balade, legende, strigături și descântece). A colaborat cu publicații importante și a publicat peste 50 de broșuri în colecția „Biblioteca Vașcăului”.
Moștenirea culturală: Activitatea sa este considerată un reper important pentru cultura și identitatea națională din sudul Bihorului, iar Casa de Cultură din Vașcău îi poartă numele, ca semn de respect pentru contribuțiile sale.




Nicolae Bogdan
Figura esențială pentru comunitatea din Vașcău: Nicolae Bogdan (1877–1919) este considerat un martir al luptei pentru drepturile românilor și un simbol al curajului și devotamentului față de idealurile naționale.
Educație și carieră profesională: Născut în Criștioru de Jos, a studiat la Beiuș și Brașov, devenind director al Băncii „Șoimul” din Vașcău, unde a contribuit la dezvoltarea economică a regiunii și la bunăstarea comunității locale.
Implicarea în lupta pentru drepturile românilor: Bogdan a fost un apărător activ al idealurilor Marii Uniri și un susținător al drepturilor românilor din Bihor, având un impact semnificativ asupra comunității.
Moartea tragică: A fost asasinat în noaptea de 12 spre 13 aprilie 1919 de o bandă de secui, alături de alți activiști, ca urmare a implicării sale în lupta pentru drepturile naționale ale românilor.
Moștenirea și comemorările: Numele lui Nicolae Bogdan este cinstit prin Școala Gimnazială din Vașcău, care îi poartă numele, și prin bustul său din parcul central. Comunitatea organizează evenimente pentru a-i comemora memoria, iar strănepoata sa, Aura Săbăduș, a transmis un mesaj emoționant la 105 ani de la moartea sa.
Un exemplu pentru viitor: Nicolae Bogdan rămâne o sursă de inspirație pentru comunitate, un simbol al curajului, unității și devotamentului față de binele comun și valorile democratice.
Cel Mai Mare Erou Din Vașcău
Despre cel mai mare erou al Vascaului ... SOLDATUL NECUNOSCUTAceste articol, vine in intampianeare unor intrebari ce s-au nascut in mintea acelora ce intra pe acest blog mai mult decat manati de instinct.

Oameni ai rațiunii
M-am nascut (ca majoritatea dintre noi ... cititorii blogului) in Vascau, care printr-o hotarare politica "se ridica la rangul de oras in anul 1956 odata cu reorganizarea administrativ teritoriala a tarii". Iata, fosta plasa a Raionului Crisana ajunsa oras, alta organizare politica, administrativa, economica, altra distractie.
Aparatul propagandei trebuia sa inlature, desfiinteze, distruga ori unde nu a existat nimic sa inventeze simboluri, mituri, legende de care sa apartina, dar mai mult sa le fie potrivite cu noile convingeri, astfel pasoptistii au fost minimalizati, unionistii exclusi (prea invatati si apartinand altor coloraturi si altor vremuri) , "adevaratii eroi" hilari pe alocuri prea indepartati pentru a exista cu adevarat, au fost scosi inca o data de la naftalina aceiasi bravi: Mihai, Stefan, Corvine, buna manta de ploaie pentru orice sistem politic (la orice "schimbare de paradigma":), ce-l neaga pe anteriorul, infaptuitori de unire pe alocuri si saditori de simtaminte nationale pe din altele si-au gasit cu prisosointa locul pe piedestale ascalare in centrele si asa aglomerate ale marilor metropole mioritice.
Iata am gasi vre-o 10 caractere proeminente (asta daca am numara precum Ghita Pristanda in piesa "O scrisoare pieduta": 2 la prefectura 3 la primarie...) ale acestei natiuni care in momentul proclamarii fostei plase drep oras, implinea 38 de ani, ( va dati seama "Romania" ce de 2000 de ani isi tot formeaza poporul si limba era la a doua tinerete...) irosind aceste nume mari cum spuneam, in locuri strategice si dupa cum stim, Vascaul nu avea nici un caracter reliefat, demn de statuie (dar aparatul propagandei obliga orice oras la detinerea unei statui si orice scoala la procesiuni) sigura idee era aceea a soldatului necunoscut, ce sta falnic si pazeste intr-o nisa a parcului in dunga drumului ... orasul.
Toata viata am fost fascinat (poetic desigur) de bravia si falnicia acestuia; aproape as fi raspuns la intrebarea: ce vrei sa te faci cand vei fi mare? "Soldat necunoscut"
Indolenta de care am fost lovit o viata intreaga sau proasta functionare a mecanismului aflat in exercitiul puterii, nu mi-au dat spre a retine carei perioade apartine "eroul varuit" al Vascaului, dar fara de aceasta informatie, viata mea merge la fel de bine inainte.
Inca o imagine imi aduc aminte si tin sa v-o relatez, eram clasa a II-a cred ultima data cand am fost adus intr-o procesiune incolonati de la scoala generala pana in centru si cu mult sarg privind soldatul in ochii lui reci (de piatra) urlam in cor insufletiti "Presarati pe-a lor morminte/ Ale laurilor foi /Spre a fi mai dulce somnul ...Eroi" alta data in momente solemne radeam, ma zbateam fara a mai fi patruns emotia momentului.
Nu as dori sa ma umplu de patetism sa propun ceva in acest moment, decat daca vreti as putea oferi ideea mea orasului (pentru care as dori drepturi de autor daca ar fi pusa in practica) pentru a face reclama localitatii si a atrage atentia sa se amplaseze in locul SOLDATULUI NECUNOSCUT (care pentru nimeni nu inseamna nimic) o statuie mult mai moderna ce ar atrage cu adevarat atentia, aceea a SOLDATULUI UNIVERSAL.